twijfels rond nieuw medicijn MS

Twijfels rond nieuw medicijn MS

Door Ronald van Geenen

Vele tientallen mensen met multiple sclerose in ons land moeten de komende weken ingrijpende onderzoeken ondergaan na onheilsberichten rond een nieuw medicijn.

Zij kregen het middel, dat in de VS in verband wordt gebracht met een dodelijke herseninfectie, tijdens een studie in verschillende ziekenhuizen. Wereldwijd zijn alle proeven met het medicijn, Tysabri, stopgezet. In Amerika, waar het middel al op de markt was, is de verkoop gestaakt. Bij twee Amerikaanse patiënten was een zeldzame, meestal fatale, herseninfectie vastgesteld. Zij zijn inmiddels aan de gevolgen overleden.

Volgens Nederlandse neurologen is de kans klein dat MS-patiënten in ons land de infectie hebben opgelopen. Absoluut zeker daarvan zijn zij echter niet. De betrokken patiënten krijgen daarom een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Ook wordt een mri-scan gemaakt. In geval van twijfel ondergaan ze tevens een ruggenprik. De ontwikkelingen rond Tysabri vormen een zware domper voor MS-patiënten. Op basis van de eerste studies werden van het middel opzienbarende resultaten verwacht. Klachten als pijn aan handen en vermoeidheid bleken, in vergelijking met andere middelen, met 67 procent af te nemen.

Volgens de Multiple Sclerose Stichting Nederland is er geen grote paniek bij haar achterban. ,,Wel zijn velen zeer teleurgesteld. In onze ogen blijft Tysabri een veelbelovend middel. MS-patiënten grijpen iedere strohalm die zicht biedt op een beter leven”, zegt bestuurslid G. Aarts.

Over de relatie tussen het nieuwe MS-middel en de herseninfectie tasten deskundigen nog in het duister. Nederlandse neurologen wijzen erop dat de overleden Amerikaanse patiënten Tysabri gebruikten in combinatie met een MS-middel dat al langer bestaat. Voor zover bekend kregen de meeste Nederlandse patiënten alleen Tysabri toegediend.

Volgens S. Frequin, neuroloog in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, zijn alle betrokken patiënten goed voorgelicht en gerustgesteld: ,,Al kan ik niet verhullen dat er een bepaald risico speelt.” Volgens Frequin duurt het zeker twee maanden voordat de patiënten absolute duidelijkheid hebben.

R. Hintzen, neuroloog in het Rotterdamse Erasmus MC, spreekt van ‘zeer beperkte risico’s. ,,Al kan ik nu niet met absolute zekerheid zeggen dat onze patiënten helemaal niets te vrezen hebben.”

Hij prijst de wijze waarop de producenten van Tysabri – het Britse Elan en Biogen Idec uit de VS – ingrijpen in de kwestie, bijvoorbeeld door het middel terug te trekken en vaart te zetten achter verder onderzoek.

De aandelen van de twee fabrikanten zakten begin deze maand volledig in toen het medicijn, na het eerste sterfgeval, werd teruggetrokken. Volgens Amerikaanse media verkocht een topman van Biogen voor bijna twee miljoen dollar aan aandelen in zijn bedrijf, vlak voordat de distributie van Tysabri werd stopgezet. De Amerikaanse beurswaakhond heeft de zaak in onderzoek, de betrokken topman nam kort geleden ontslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s